Kui sa tahad laupäeval piparkooke teha, siis täna oleks õige aeg tainas hakkama panna. Tainast teha on imelihtne.
Kuumuta potis
2 dl tumedat suhkrusiirupit või mett
0,75- 2 dl (pruuni) suhkrut. (Minu jaoks on 2 dl liiga magus.)
sega ja kuumuta, kuni suhkur on lahustunud. Kalla sisse väiksemaks tükeldatud
250 g Mo Saaremaa võid.
Sega, kuni või on sulanud. Ja tõsta kõrvale jahtuma. (Kui soovid, siis riivi sisse ühe apelsini koor ja pigista sisse mahl. Ja jahu pane sellisel juhul ivake rohkem)
Võta suurem kauss, kus mahud tainast segama.
Klopi seal lahti 2 muna
Sõelu sisse 10 dl jahu ( u 600 g)
ning sega jahu sees
1 spl kakaod, annab värvi ja mõrkjust, seega võid ka rohkem panna
2 tl soodat
2 spl piparkoogimaitseainet
Sega kokku jahu ja muna, ning lisa siirupisegu.
Sõtku, kuni ained on segunenud ja tainas lööb kausi küljest lahti.
Saputa taignapallile jahu, keera toidukilesse ja tõsta külmikusse.
Tainas võiks seista vähemalt päeva. Mida kauem maitsestub, seda parem saab.
Piparkookide valmistamiseks.
Tõsta tainas toatemperatuurile. Murra peopesa suurused tükid ja mudi neid, kuni need on elastsed.
Siputa lauale jahu ja tee jahuseks taignarull.
Rulli taigen u 2 mm paksuseks. Võid jätta ka paksema, kui meeldib, peaasi, et taigen oleks ühtlane.
Lõika vormidega välja piparkoogid, pane need pannile. Rasvainet pole vaja, kuna taignas on seda piisavalt.
Küpseta 180 kraadi juures ca 8 minutit.
Piparkoogimaja ehitamiseks
- joonista küpsetuspaberile maja šabloonid- seinad, katused ja lõika need välja
- Rulli piparkoogitainas jahusel laual õhukeseks. Tõsta lahtirullitud tainas küpsetuspaberile. Vajadusel rulli see veelkord üle, et tainas oleks sile ja ühtlase paksusega.
- Aseta väljalõigatud šabloonid tainale nii, et tükkide vahele jääks ka natukene kerkimise ruumi ning lõika maja detailid terava noaga välja.
- Küpseta maja detaile 190-200-kraadises ahjus umbes 10 minutit. Lase enne ahjuplaadilt võtmist korralikult jahtuda.
- Kui detailid on jahtunud, sulata paksupõhjalises potis või pannil suhkur. Selleks aja pann hästi kuumaks ja vala sellele korraga 1,5 dl suhkrut. Kui suhkur on sulanud, helepruun ning kergelt mullitav, tõsta pann tulelt kuumaalusele. Alusta kohe detailide kokku liimimist! Ole väga ettevaatlik, sest karamell on kuum!
- Kaunista maja munavalgest ja tuhksuhkrust tehtud glasuuriga. Glasuuri võid kasutada ka detailide kokkuliimimiseks. Sel juhul, tee glasuur pisut paksem.