Vahemereliste mõjutustega baklažaani-tomatihautis sobib hästi kokku praetud või grillitud juustuga. Võid serveerida krõbedad saiaviilud, praetud juustu ja baklažaani-tomatihautise laual eraldi. Nii saab igaüks ise sobiva suupistesaia valmis meisterdada.
Kogus: 4–6-le
Vaja läheb:
400 g Mo Saaremaa juustu, 1–1,5 cm paksusteks viiludeks lõigatuna
2 baklažaani
4–5 sl oliiviõli
4 küüslauguküünt, hakituna
1 tšillipipart, hakituna
3 hästi küpset tomatit, hakituna, või 300 g purustatud tomati konservi
2 sl tomatipastat
1–2 tl jahvatatud vürtsköömneid
2 tl jahvatatud paprika pulbrit (väga mõnus jääb ka suitsutatud paprika pulber)
1 loorberilehte
1 dl vett
Suhkrut
Soola ja pipart
Sidrunimahla
Värsket koriandrit, tilli, peterselli või basiilikut, hakituna
Ciabatta’t või lavašši, viilutatuna ja krõbedaks grillituna
Torgi baklažaanidele noa või kahvliga augud sisse ja aseta tervena grillile või ahju. Grillides keera baklažaane nii, et need saaksid igast küljest küpseda. Nahk võib ka kõrbema minna, sest hiljem tuleb see niikuinii ära koorida. Grilli seni, kuni vilja sisu on pehme. Ahjus küpseta baklažaane umbes tund aega, kuni vili on üleni pehme. Keera vilju küpsemise ajal paar korda. Tõsta baklažaanid ahjust või grillilt, jahuta ja koori. Haki sisu peeneks.
Kuumuta pannil õli ja hauta küüslauku, kuni see muutub läbipaistvaks. Lisa hakitud tšillipipar, tükeldatud tomat, tomatipasta, vürtsköömned, paprikapulber ja loorberileht. Lisa soola, pipart ja suhkrut ning 1 dl vett. Lase keema tõusta ja alanda siis kuumust, kata pann kaanega ning hauta 10–12 minutit aeg-ajalt segades. Nüüd lisa tükeldatud baklažaan. Sega läbi ja hauta koos baklažaaniga veel 10–15 minutit. Kontrolli maitseid ja vajadusel lisa soola, pipart või suhkrut. Lisa maitseks sidrunimahla ja hakitud värskeid ürte.
Kuumuta pannil pisut õli ning prae juustu ja saia kuuma õli sees mõni minut, kuni need on kuldsed. Võid need ka grillil valmistada. Serveerimisel tõsta saiale baklažaani-tomatihautist ja lisa sellele grillitud juust. Söö kohe.
Tekst, fotod ja retseptid: Tuuli Mathisen