Kuidas säilitada õigesti võid ning vältida raiskamist
Pakendil olev kõlblik kuni/parim enne kuupäev näitab tootja poolt garanteeritud kvaliteeti, kuid see ei tarvitse tähendada viimast päeva, mil piimatoode on veel joogi- või söögikõlblik. Või kvaliteedi hindamiseks kasuta oma meeli.
Nuusuta, vaata ja maitse. Toote säilimise pakendil näidatud kuupäevani üheks tähtsamaiks eelduseks on külmaahela tagamine. See tähendab, et toode peab olema õigel temperatuuril alates tootmisest, kaupluses, kuni tarbijani.
Kvaliteetne või on tehtud koorest ja sisaldab 82 % piimarasva ning väga vähe vett. Selline keskkond ei ole bakterite kasvuks eriti soodne. Pigem ohustab võid rääsumine, rasvade oksüdeerumine, mis muudab või maitse kibedaks.
Tootjana soovitame võid hoida külmkapis, aga usin võitarbija võib võid hoida nädalajagu ka toatemperatuuril. Kuid toatemperatuuril säilitades peaks veenduma, et või on selleks ettenähtud toosis või mõnes muus õhukindlas anumas. Õhuga kokku puutudes rikneb see märgatavalt kiiremini.
Köökides, kus toatemperatuur on kasvõi kraad 21 kraadist kõrgem, peaks võid ilmtingimata külmkapis hoidma. Ka kuumadel suvepäevadel on mõistlik oma võipakki külmkapis hoida.
Kui sa soovid hoida võid toatemperatuuril tasub eelistada MoSaaremaa soolavõid:
Oma suure naatriumisisalduse tõttu on soolatud või mikroorganismide levikule vähem vastuvõtlik, Kui soolatud või pärast iga kasutuskorda uuesti õhukindlasse karpi paigutada, säilib see külmkapist väljas olles umbes kaks nädalat.
Kuidas aru saada, et või on halvaks läinud? Siinkohal räägivad või lõhn, välimus ja maitse iseenda eest. Kui võile on peale tekkinud sügavkollane, oksüdeerunud kiht, siis tasub see maha koorida ning või on taas kasutamiskõlblik. Liiga kaua seisnud võid on mõistlik kasutada kuumades toodetes.
Tasub meeles pidada, et mida rasvasem on toode, seda enam muudab sügavkülmutamine tema maitseomadusi. Võid ei tasuks sügavkülmikus hoida üle kuu. Või pikaajaliseks säilitamiseks on sobivamad meetodid või soolamine ning ghee valmistamine.
Pikemalt seisnud, kuid endiselt kasutuskõlblikku võid kasuta küpsetistes. Retsepte ning inspiratsiooni leiad siit.